Anasayfa / Özgür Kürsü / 2 Temmuz 1993 Sivasta Yanan İnsanlıktı,Unutma Unutturma..!

2 Temmuz 1993 Sivasta Yanan İnsanlıktı,Unutma Unutturma..!

Bilindiği üzere Sivas’ta faşist dinci gericilerin “şeriat isteriz” şiarlarıyla başlatıp, 33 ilerici-demokrat ve devrimci aydın ve sanatçının yakılarak katledilmesine varan 2 Temmuz Sivas katliamının 27. yıldönümü. Bundan tam 27. yıl önce 2 Temmuz 1993’te Sivas da Pir Sultan Abdal etkinliklerini bahane ederek, ” din elden gidiyor ” demagojisiyle faşist şeriatçı güçler, günler öncesinden hazırladıkları ve devletin çanak tutup seyirci kaldığı 33 insanın Madımak otelinde diri diri yakıldığı katliamı gerçekleştirdiler. Bu faşist katliam, Türkiye ve Kürdistan’da sürmekte olan toplumsal ve ulusal özgürlük mücadelesine karşı faşist dinci gerici bir kitle hareketi örneği ve tehlikeli bir komplonun işaretiydi.

1970’lerin son yıllarında Maraş’ta, Çorum’da, Malatya’da, Sivas’ta gerçekleştirilen kitle katliamların bir yenisi 2 Temmuz 93’te Sivas’ta yeniden sahneye konuyordu. Günler öncesinden propaganda yapılarak hazırlıkları yapılan faşist katliam 2 Temmuz Cuma günü camilerde toplanan dinci faşist gruplar bir araya gelerek kentin çeşitli yerlerinde slogan atarak gösteri yaptıktan sonra, Pir Sultan Abdal etkinlikleri için Sivas’ta bulunan sanatçıların ve yazarların kaldığı Madımak oteli ve Alevilerin, demokratların ev ve işyerlerini tahrip ederek katliama giriştiler. Devletin güvenlik güçlerinin, gösterilerin başladığı ilk andan katliamını gerçekleştirildiği ana kadar 8 saat içinde müdahale etmediği bu saldırılarda 37 kişi katledildi, yaklaşık 150 kişi de yaralandı. Alevi halka, demokratlara ait çok sayıda ev ve işyeri tahrip edildi.

Ve dört yüzyıl sonra Pir Sultan bir kez daha asıldı egemenlerce kanlı Sivas’ta. Onunla birlikte sesimizi, sözümüzü, dizelerimizi, çizgilerimizi, oyunlarımızı ve güzelim türkülerimizi yaktılar. İnsan sevgisini, gelecekle yüklü gencecik yürekleri yaktılar diri diri. Halkların kardeşlik umuduydu asıl yakmak istedikleri umut bize kaldı. 35 aydını ve sanatçıyı öldürdüler ama özgürlük ve demokrasi yürüyüşümüzü asla

2 Temmuz Sivas katliamının yaratıcısı ve uygulayıcıları AKP faşizmi bugün iş başında bulunmaktadır. Alevlerin; eşit yurttaşlık, din derslerinin kaldırılması, Cem evlerinin ibadet yerleri olarak kabul edilmesi vb. gibi taleplerine sırtını çeviren ve Alevileri resmi olarak kabul etmeyen AKP hükümeti, Sivas katliamı dosyasını zaman aşımına gerekçesiyle kapatmış ve katliamcıları korumuştur. Sivas katliamı sanıklarının avukatını yapan Onlarca şeriatçı halk düşmanı bugün AKP’de bakan ve milletvekili konumundalar. Onların sahte gözyaşlarıyla alevi emekçileri yedeklemeye çalışan politikaları tamamıyla Alevileri Sünnileştirme amaçlıdır. “Geçmişin kaşımayın demagojisiyle” 35 aydın ve sanatçının diri diri yakıldığı faşist şeriatçı katliamı unutturmaya çalışıyorlar.

Sivas, Çorum, Gazi, Maraş, Robokski, Lice, Sur, ,Cizre, Ankara Garı, Suruç, Şırnak, İstanbul Atatürk Hava Alanı vb. gibi faşist katliamları unutmadan ve unutturmadan hesap sorma bilincini sıcak tutarak, yeni katliamların önüne geçilebilir, demokrasi ve özgürlük mücadelesini ileriye taşıyabiliriz. Özellikle işçi ve emekçilere yönelik baskı ve saldırıların arttığı, Kürdistan da ve batıda Ordu-polis eliyle Saray faşizminin faşist baskı ve teörörü yoğunlaştırdığı koşullarda, daha çok örgütlenmeli ve devrimci mücadeleye sıkıca bağlanmalıyız. Örgütsüz ve dağınıklık ki faşist şeriatçı karşı devrimci güçleri daha saldırgan ve pervasız yapıyor. Bunu engellemenin tek yolu, örgütlenmek , birleşmek ve mücadeleye sıkıca sarılmak, devrimci kurumlarımızı ayakta tutup geliştirmektir.

2 Temmuz Faşist Şeriatçı Sivas Katliamını Unutmadık, Unutturmayacağız !

Faşizmi Devrimle Ezeceğiz !

Sivasın Işığı Sönmeyecektir..!

Yaşasın Devrim Ve Sosyalizm Mücadelemiz !

Temmuz-2020

Halkın Birliği

Marx Kölelik Konusunda Haklıydı..!

Geçtiğimiz yıl, köleleştirilen Afrikalıların ilk defa Virginia eyaletine varışının 400. yıl dönümüydü. Bu korkunç olay …