Anasayfa / Dünyadan / ABD halkıyla dayanışma için pek çok ülkede ırkçılık karşıtı kitlesel eylem düzenlendi..!

ABD’NİN MİNNESOTA EYALETİNDE POLİS ŞİDDETİ SONUCU YAŞAMINI YİTİREN GEORGE FLOYD İÇİN PORTEKİZ’DEN TUNUS’A, HOLLANDADA BULGARİSTANA POLONYA’DAN JAPONYA’YA BİRÇOK ÜLKEDE DEVASA PROTESTO GÖSTERİLERİ DÜZENLENDİ.

ABD’nin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde 25 Mayıs’ta ırkçı polisler tarafından katledilen George Floyd için dünyanın dört bir yanında kitlesel eylemler düzenlendi. Irkçılıkla mücadele eden ABD halkıyla dayanışma mesajlarının verildiği eylemlerde, diğer ülkelerdeki ırkçılığa da dikkat çekildi.

İTALYA

George Floyd için İtalya’nın Napoli kentinde protesto gösterisi düzenlendi. ABD başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup vatandaş ırkçılık karşıtı sloganlar attı.

BELÇİKA

Floyd için Belçika’da da eylem düzenlendi. Sosyal medyadan yapılan çağrı üzerine Brüksel adalet sarayı önünde toplanan binlerce kişi, ırkçılığı protesto etti.

PORTEKİZ

George Floyd için Portekiz’in başkenti Lizbon’da da protesto düzenlendi. Eylemde ırkçılık ve polis şiddeti protesto edildi.

POLONYA

Polonya’da başkent Varşova’da toplanan kalabalık polis şiddetini ve ırkçılığı sloganlarla protesto etti.

BULGARİSTAN

Bulgaristan’da, başkent Sofya’da toplanan yüzlerce kişi polis şiddetini ve ırkçılığı protesto edip George Floyd için adalet talep etti.

TUNUS

Tunus’ta başkentteki tiyatro binası önünde toplanan yüzlerce kişi “Nefes alamıyorum”, “Irkçılık öldürür”, “Şiddete hayır”, “Irkçılığa karşı elele”, “Varlığıma ve direnişime saygı göster” yazılı dövizler taşıdı.

Eyleme katılan Meryem ed-Deraci, “Irkçılığın her türünü kınamak için bugün buraya geldim. Sessiz kalmamamız gerek. Sessiz kalmak, canileri desteklemek anlamına gelir” dedi.

Nesil Habaşi de dünyadaki ırkçılıkla mücadele için köklü çözümler bulunması gerektiğini kaydetti.

AVUSTRALYA

Avustralya’da George Floyd ve ülkede gözaltında yaşamını yitiren Aborjinler için binlerce kişinin katılımıyla gösteri düzenlendi.

KANADA

George Floyd için Kanada’da da gösteri düzenlendi. Vancouver kentindeki Jack Poole Plaza’da toplanan binlerce kişi, ırkçılık karşıtı sloganlar atıp adalet talep etti.

JAPONYA

Japonya’nın başkenti Tokyo’da, binlerce kişi polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Eylemde ırkçılık, şiddet ve ayrımcılık karşıtı sloganlar atıldı ve pankartlar taşındı. Ülkede ayrıca bir Kürt göçmenin polis tarafından tartaklandığını gösteren video tepkilere yol açtı.

Euronews’ün haberine göre, başkent Tokyo’nun sembollerinden biri olan Şibuya İstasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, ABD’de George Floyd’un ölümüne atıfta bulunarak “’Nefes alamıyorum” sloganları eşliğinde Japon polisinin şiddetine tepkisini dile getirdi. Yürüyüşte “Irkçılığı sona erdir” ve “Sizinle birlikteyiz” yazılı pankartlar taşıdı.

Japon polisinin söz konusu olayla ilgili açıklama yapmayı reddettiği belirtildi.

Videoda, Türkiye vatandaşı olan 33 yaşındaki bir Kürt, polis tarafından tartaklanıyor ve yere yatırılıyor. Bu sırada memurlardan birinin, yere çökmeden önce bacağını tekmelediği görülüyor. Ayrıca polisin adı açıklanmayan kişinin boynunu sıkarak ondan sessiz kalmasını istemesi dikkat çekiyor

FRANS

Fransa’nın Strazburg kentinde de Kleber Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, polis şiddetini ve ırkçılığı protesto etti. Eylemde ırkçılık, şiddet ve ayrımcılık karşıtı sloganlar atıldı ve pankartlar taşındı. George Floyd için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulan gösteride 2016’da polis aracında hayatını kaybeden 24 yaşındaki siyah Adama Traore için de adalet istendi. Eylemde siyah kıyafetler giyildi.

Yine başkent Paris ile Lyon, Lille ve Bordeaux kentlerinde de eylemler düzenlendi.

Paris’te gösteri yasağına rağmen ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu Concorde Meydanı’nda toplanan binlerce kişi “Floyd için adalet”, “Adalet yoksa barış yok” sloganları attı. Irkçılığa karşı yeterli adım atmaması nedeniyle hükümete de tepki gösterildi.

İSPANYA

İspanya’nın başkenti Madrid’deki ABD Büyükelçiliği binası önünde toplanan binlerce kişi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı karşıtı eylem düzenledi.

Afrikalı siyaların, Madrid’de yaşayan ABD vatandaşlarının ve İspanyolların katıldığı eylemde “Adalet yoksa barış da yok”, “Irkçılığa hayır”, “Polis şiddetine hayır”, “Donald Trump bir suçludur”, “Hiç kimse yasa dışı değildir” sloganları atıldı. Eylemde “Adalet”, “Barış ve farklılık için”, “Irkçılığa karşı tek yumruk”, “Siyah yaşamlar önemlidir”, “Sessizlik aynı zamanda bir baskıdır” yazılı dövizler taşındı. Kalabalık zaman zaman diz çökerek, sessiz kalarak ya da alkışlarla ırkçılığı protesto etti.

ABD Büyükelçiliği önündeki gösterinin ardından kent merkezindeki Sol Meydanı’na yüründü.

Yapılan açıklamada İspanya’da nefret suçlarının son yıllarda yüzde 20 arttığını ve suç duyurularının başında ırkçılık ve yabancı düşmanlığı geldiğini ifade edildi. Siyahlar, İspanya’daki yabancılar yasasında reform yapılıp haklarının genişletilmesini talep etti.

Madrid’dekine benzer gösteriler, binden fazla kişinin katılımıyla Barselona’nın kent merkezindeki Sant Jaume Meydanı’nda da düzenlendi

BM’nin Savaşana Güçlere Yaptığı “Küresel Ateşkes” Çağrısı PekYanıt Bulmadı..!

Koronavirüs salgınının varlığını duyurmaya başladığı günlerde yaptığı bir konuşmayla dünyadaki bütün savaşan güçlere “Küresel Ateşkes” …