Anasayfa / Genel / AKP VE PATRONLAR VİRÜS BAHANESİYLE ŞİMDİ DE SENDİKAL HAKLARI ASKIYA ALDI..!

AKP VE PATRONLAR VİRÜS BAHANESİYLE ŞİMDİ DE SENDİKAL HAKLARI ASKIYA ALDI..!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından dün yayımlanan genelgeyle sendikal faaliyetlerin askıya alındı.

İşçilerin her gün işbaşı yapmaya zorlandığı koşullarda sendikal örgütlenmenin, toplu iş sözleşmesi ve grev haklarının kullanımının fiilen askıya alınması işçilerin virüse bahanesiyle sermayeye teslim olması demketir.

Yayımlanan genelge ile patronların istediği oldu. Yeni bir karara kadar sendikal örgütlenmeler durduruldu, toplu iş sözleşme (TİS) prosedürlerinin devam edip etmeyeceği sendikaların inisiyatifine bırakılmak yerine, tümüyle askıya alınmış oldu. Bu nedenle, halen sözleşme süreci devam eden ancak grev kararı alınmamış işyerlerinde grev hakkı da ortadan kaldırıldı. Sormak gerekiyor: İşçiler her gün işbaşı yapıyorsa, sendikal örgütlenme neden yapamıyorlar?

Virüs salgını gerekçesiyle patronlara 100 milyar TL’lik paket açıklayan, buna karşılık milyonlarca emekçiyi virüs riskine karşı korumasız bırakan faşist AKP-MHP iktidarı hükümet şimdi de sendikal faaliyetleri askıya alarak işçilerin sesini kısma yoluna gitti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle, işçilerin örgütlenme, toplu iş sözleşmesi ve grev hakları fiilen askıya alındı.

Salgın nedeniyle toplu iş sözleşmesi prosedürlerinin aksamaya başlamasının işçiler ve sendikalar açısından hak düşürücü sürelerin geçmesine neden olabileceği gerekçesiyle yayınlandığı iddia edilen genelge, gerçekte bazı temel sendikal hakların askıya alınması anlamına geliyor.

Salgının baş göstermesiyle, bazı toplu iş sözleşmesi toplantılarının patronlar ve/veya sendikalar tarafından iptal edildiği biliniyordu. Söz konusu iptaller hak düşürücü sürelerin dolmasına neden olabileceği için işçi konfederasyon ve sendikaları Bakanlık’a bir çözüm üretmesi için başvurmuşlardı.

Ancak yayımlanan genelge ile patronların istediği oldu. Yeni bir karara kadar, sendikal örgütlenmeler durduruldu, toplu iş sözleşme (TİS) prosedürlerinin devam edip etmeyeceği sendikaların inisiyatifine bırakılmak yerine tümüyle askıya alınmış oldu. Bu nedenle, halen sözleşme süreci devam eden ancak grev kararı alınmamış işyerlerinde grev hakkı da ortadan kaldırıldı.

Sormamız gerekiyor: İşçiler her gün işbaşı yapıyorsa, sendikal örgütlenme neden yapamıyorlar?

Virüs salgını süresince OHAL ilan edip etmeyeceği tartışılan hükümet, kısacası emekçiye sıkıyönetim ilan etmiş oldu.

Tekrar ediyoruz:

Yaşamsal olmayan bütün sektörlerde işçiler ücretli izine çıkarılmalıdır. Zorunlu sektörlerde işçilerin sağlığını güvence altına alan her tür tedbir alınmalıdır. İşten çıkarma, ücretsiz izin, ücret dondurması ya da maaş kesintisi gibi uygulamalar yasaklanmalıdır.

madenler-1jpg

Madenler teşvik paketine alındı, işçiler kapsam dışı..!

Koronavirüs salgınına karşı açıklanan ekonomik tedbir paketinde maden ocakları yer alırken, madenciler için adım atılmadı. Madenlere inen işçilere maske dahi sağlanmıyor, üretime ara verilen yerde ise ücretsiz izin dayatılıyor.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan’ın koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı açıkladığı ekonomik tedbir paketine maden ocakları da dahil edildi. Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de bugün yayımlanan kararnameye göre, aralarında Koç, Ciner ve Enka holdinge ait şirketlerinin de bulunduğu kömür ve linyit ocaklarındaki maliyet artışını devlet karşılayacak.

‘ÖNLEM ALINMADI’

Hükümetin destek açıklasa da bu durum Soma’daki maden ocaklarında çalışan işçiler için uygulanmıyor. Soma’da maden işçisi olarak çalışan ve işini kaybetme kaygısı yaşadığı için ismini vermek istemeyen bir işçi, çalıştığı ocak dahil havzada koronavirüse karşı önlem alınmadığını söyledi. İşçi, “Tıka basa dolu servislerle işe gidiyoruz. Ocağa girerken sadece ateşimiz ölçülüyor. Bunu da sanırım varsa virüs kendilerine bulaşmasın diye yapıyorlar. Aynı kıyafetlerle çalışıyoruz. Yer altında hiçbir değişiklik yapılmadı” dedi.

‘İŞ GÜVENCEMİZ YOK İŞSİZ KALABİLİRİZ’

Birlikte çalıştığı işçilerin, ocak yönetiminden maske ve benzeri koruyucu önlem talep ettiklerini ancak işçilere “Bunlara gerek yok. Servisleri tekerli koltuklar haline getireceğiz önümüzdeki ay, daha rahat gelirsiniz. Hükümet salgından dolayı eğer madeni kapatın derse de kapatır, tatile çıkarız” denildiğini belirtti. İşçi, bu durumda da ücretsiz izne gönderileceklerini dile getirdi.  İki çocuk babası olduğunu ifade eden işçi, “10 yılı aşkındır maden işçisiyim. Şimdi salgın nedeniyle madenlerin kapatılırsa, iş güvencemiz yok. Yani ücretsiz izinden dönünce işsiz de kalabiliriz” diye belirtti.

‘DEVLET İŞÇİLERİN HAKLARI İÇİN ADIM ATMALI’

Hükümetin tedbir kararını değerlendiren Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Tahir Çetin de Soma’da maden işverenlerinin salgından dolayı pek çok işçinin ücretsiz olarak izne çıkarıldığını kaydetti. Patronların işçileri yıllık izin haklarını gasp ederek ücretsiz izne çıkardığının altını çizen Çetin, “İşçiler yaşadıkları ekonomik mağduriyetten dolayı sendikamıza başvuruyor. Bizler hem Çalışma Bakanlığı’na hem de Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) dilekçeler göndererek, işçilerin mağdur edilmemesini talep ettik. Devlet ilk adımı patronları korumak için atıyor. Ancak burada işçilerin yaşadıkları hak kayıplarını görmüyor” diye konuştu.

Diyanet’ten bu kez de eğlenmeye müdahale: Kadın-erkek el ele halay çekmesin, horon tepmesin, eğlenmesin..!

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaman tarafından hazırlanan ve dijital ortama açılan …