Anasayfa / Haberler / AKP’den ‘darbe sanıklarına tek tip kıyafet’ önerisi..!

AKP’den ‘darbe sanıklarına tek tip kıyafet’ önerisi..!

12 Eylül darbesinin bir ürünü olan tek tip elbise Meclis gündemine de geldi. AKP’li İbrahim Aydemir, darbe yargılamalarındaki sanıklara tek tip elbise giydirilmesini istedi.

Tek tip kıyafet 12 Eylül askeri darbe yönetiminin cezaevlerindeki uygulamalarından biriydi. Sanıkların zorla soyulması, saç ve sakal traşı olması, tek tip kıyafet giydirilmesi; devlet eliyle insan onurunun çiğnendiği ve kişiliksizleştirmeye zorlandığı sembol uygulamalardan biri olarak hala toplumun hafızasında yerini korurken; 40 yıl sonra Türkiye aynı öneri ve söylemlerle karşı karşıya bırakıldı. AKP’li bugün cezaevlerindeki sanıklara yeniden tek tip kıyafet giydirilmesi önerisiyle gündemde.

Öneriyi gündeme getiren AKP Milletvekili İbrahim Aydemir. Aydemir, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dört bir yanında süren darbe yargılamalarındaki sanıkların görüntülerini anımsattı. Sanıklardan Zekeriya Kuzu’nun Adliye girişindeki takım elbiseli fotoğraflarına atıfta bulunan Aydemir, “Algı oluşturmak adına temiz adam resmi vermeye çalışan 15 Temmuz vatan haininin mahkeme resimleri kamu vicdanını yaralamıştır” dedi. Aydemir, sanıklara tek tip elbise giydirilmesini önererek, “Bunlar tek tip elbise ile yargılanmalı ve arzu ettikleri mesajı vermelerine fırsat verilmemelidir” dedi.

Tek tip kıyafet uygulaması 12 Eylül askeri darbesinin cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülere yönelik uygulamalarından biriydi. Bu uygulamaya tepki gösteren sanıklar, THKP-C 3. Yol davasının ilk duruşmasında iç çamaşırlarıyla yargıç karşısına çıkmıştı. Görüntü, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Deniz Teztel tarafından çekilmiş, tarih sayfalarında yerini almıştı.

O fotoğrafta yer alanlardan emekli üsteğmen Rahmi Yıldırım, “tek tip kıyafet” önerisine ne olursa olsun karşı çıktığını söyledi. Darbe yönetiminin bu uygulamasının, bugün darbe girişiminde bulunan sanıklar da olsa hiçbir tutuklu ve hükümlüye uygulanamayacağını söyleyen Yıldırım, “12 Eylül faşizminin bile ısrar etmediği bir uygulamayı tırnak içinde bu dönemde sivil hükümetin gündeme getirmesi yakışıksızdır” diyor. Yıldırım, şunları söyledi:

“Tutuklu ve hükümlülere tek tip elbise giydirilmesi faşizan bir zihniyetin, tek tipleştirmeye yönelik bir zihniyetin ürünüdür. Demokratik bir ülkede böyle bir şey düşünülemez. Cezaevlerinde işlenen suç ne olursa olsun tutuklu ve hükümlüler Birleşmiş Milletler’in de envanterinde bulunan sözleşmelerden yararlanmak durumundadırlar. Özgürlüğü kısıtlamak dışında hiçbir tutuklu ve hükümlü bu gibi yaptırımlara maruz bırakılmamalıdır.”

Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 431 lira oldu..!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırını 2 bin 431 …