Anasayfa / Genel / Çanakkale Dardanel Fabrikasında Koronadan Dolayı İşçilere Kölece Çalışma Dayatması..!

Çanakkale’deki Dardanel fabrikasında onlarca işçi Covid-19 virüsüne yakalandı. Yetkililer fabrikayı kapatmak yerine işçileri esir kampı şeklinde çalışma şartlarına maruz bırakarak kolluk kuvvetleri gözetiminde çalışmaya mecbur etti. İşçiler şimdi geceleri yurtlarda kalıp, gündüzleri yasaya aykırı bir biçimde çalıştırılıyor!

Fabrika yönetimi koronavirüs vakalarının tespit edilmesi üzerine tüm çalışanların 14 gün fabrika sahasında ve konaklama alanlarında gözetimli karantinaya alınacaklarını bildirdi. Dardanel yönetimi tarafından işçilere gönderilen yazıda, “Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararı doğrultusunda Çanakkale fabrikamızda çalışan tüm personelimiz 14 gün gözetimli karantina altına alınmıştır. Yıllık izinde olan personelimizin izinleri iptal edilmiştir. Resmi sağlık raporu olmayan personellerimizin de işbaşı yapması zorunludur. Covid temas etkisi ihtimaline karşı kişilere verilen ev izolasyonu da bu uygulama ile birlikte kaldırılmıştır ve gözetimli karantina kapsamına alınmışlardır. Bu doğrultuda 27 Temmuz 2020-9 Ağustos 2020 Pazar tarihleri arasında çalışanlarımızın sadece fabrika sahasında ve belirlenecek olan konaklama yerlerinde bulunmasına izin verilmiştir” denildi.

Kabul etmeyene para cezası!

Karara uymayan işçilere yetkili merciler tarafından 3150 TL idari para cezası uygulanacağı belirtilen yazıda, “Kolluk kuvvetleri tarafından konaklama yerlerine gelmeleri sağlanacaktır. 14 günlük süre zarfında konaklama, yemek ve servis hizmetleri şirketimiz tarafından karşılanacaktır. 27 Temmuz Pazartesi mesai çıkış saati ile birlikte personelimizin konaklama yapılacak olan yurtlara sevkleri ve yerleşim işlerine başlanacaktır. Niyazi Önen Gıda üretimi şu anda faaliyet göstermediğinden dolayı gelişmelere göre daha sonradan bilgilendirilecektir” ifadeleri yer aldı.

Evrensel’e konuşan işçiler “14 gün geceleri yurtlarda kalacağız, gündüzleri ise çalışmaya devam edeceğiz. Biga’da bir sürü fabrika benzer durumda ama basına yansımasını istemiyorlar. İşçiler de işsiz kalma korkusuyla seslerini çıkaramıyor” diye tepki gösterirken hukukçular uygulamanın tamamen yasaya aykırı olduğunu belirtti.

Sosyal medya hesabından fabrikada yapılan hukuksuzluğa dikkat çeken Hukukçu Murat Özveri de işçilerin kapalı devre çalışma sistemi adı altında 14 gün süreyle fabrikada tutulmasının yasadışı olduğunu, kararın 6331 sayılı İş Sağlığı İş Güvenliği Yasası’na aykırı olması nedeniyle Çalışma Bakanlığı’nın uygulamayı durdurması gerektiğini ifade etti.

Bakanlık uygulamayı durdurur mu bilinmez, ancak karara imza atan CHP’li belediye ve DİSK gibi sendikaların bir an önce bu gidişe dur demeleri gerektiği çok açık!

Rize’de ücretlerine el konulan ve haklarını isteyen Diyarbakırlı işçilere saldırı.!

Geçtiğimiz günlerde Rize’de 2 No’lu Ardeşen Nakliyeciler Kooperatifi’nde stok ve müba işlerinde çalışmak üzere Diyarbakır’dan …