Anasayfa / Haberler / Covid-19 ne yaşa ne de hastalığa bakıyor: Risk herkes için..!

Covid-19 ne yaşa ne de hastalığa bakıyor: Risk herkes için..!

Yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığının henüz küresel salgına dönüşmediği dönemde elde edilen veriler nedeniyle, virüsün daha çok yetişkinler, özellikle de yaşlılar için hayati risk oluşturduğu üzerinde duruldu.

Pandemi ilan edildikten sonra hükümetlerin aldığı önlemler de çoğunlukla yaşlıları ve kronik rahatsızlıkları olanları korumayı amaçlıyordu. Oysa dünyanın dört bir yanından gelen haberler, Covid-19’un ne yaş ne de sağlık durumunu tanıdığını gösterdi.

En genci 12 yaşında, hepsi sağlıklı

Salı günü, Belçika’da 12 yaşındaki bir kız çocuğunun Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği duyuruldu. İsmi açıklanmayan çocuk, Avrupa’da şu ana kadar salgında kaybedilenlerin en genci olarak kayıtlara geçti.

16 yaşındaki Julie de hastalığa yenik düşenlerden oldu. Paris’te, 26 Mart’ta yaşamını yitiren genç kız Fransa’da Covid-19’dan ölen en genç isim oldu, hiç bir hastalığı yoktu.

Portekiz’de de koronavirüse yakalanarak hastaneye kaldırılan 14 yaşındaki çocuk, 29 Mart’ta hayatını kaybetti. Vitor Godinho adlı gencin bağışıklık sistemini zayıflatabilecek olan sedef hastalığı dışında hiç bir rahatsızlığı olmadığı ifade edildi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da 13 yaşındaki İsmail Mohamed Abdulwahab ve 19 yaşındaki Luca Di Nicola, ülkede Covid-19’dan dolayı ölen en genç isimler oldu. İkisinin de bilinen bir sağlık problemi yoktu.

Perşembe günü nefes darlığından hastaneye kaldırılan lise öğrencisi İsmail, yoğun bakımda tedavi altına alındı. Hastanede uygulanan yasaklar nedeniyle ailesi, pazartesi günü yaşamını yitiren İsmail’in son anlarında yanında olamadı.

İtalyan asıllı 19 yaşındaki Luca Di Nicola da sağlıklı bir gençti. Covid-19 teşhisi konulan Di Nicola, geçtiğimiz salı günü hastaneye kaldırıldıktan yarım saat sonra hayata veda etti.

DSÖ uyarmıştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un insanların yaşına bakmadığını ve gençlerin de risk altında olduğunu duyurarak kalabalık ortamlardan uzak durulması çağrısını sıkça yineliyor.

İki hafta önceki basın toplantısında gençlere seslenen DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, gençlerin virüse görünmez olmadığını hatırlattı ve 50 yaşın altındakilerin de ciddi şekilde rahatsızlanabileceğini hatta hastalığın ölümle sonuçlanabileceğini söylemişti.

emek örgütleri

Emek ve meslek örgütlerinden acil önlem talepli imza kampanyası..!

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadele için 7 önlem talebinin bulunduğu imza metnini, kişi ve kurumların imzasına açıldı.

Emek, meslek örgütleri başlattıkları kampanyayı internet sitelerinden duyurdu. Yayınlanan açıklamada, “Biz aşağıda imzası bulunan konfederasyonlar, birlikler, sendikalar, odalar, barolar, dernekler, demokratik kitle örgütleri ve inisiyatifleri, siyasi partiler ve kişiler olarak Covid-19 salgını ile etkin mücadele için, halkın sağlığını, işini ve aşını korumak için aşağıdaki 7 önlemin aciliyetini bir kez daha hatırlatıyor, iş işten geçmeden gereğinin yapılması için Hükümet’i uyarmayı tarihsel bir sorumluluk olarak görüyoruz” denildi.

İmzaya açılan metin ve talepler şu şekilde;

“* Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.

* Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.

* Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.

* Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.

* Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Kovid-19 testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.

* Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları olmak üzere, tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman başta olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.

* Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.”

Hrant Dink Vakfı: Rakel Dink ve avukatımız ölümle tehdit edildi..!

Gazeteci Hrant Dink anısına kurulan Uluslararası Hrant Dink Vakfı’na email yoluyla ölüm tehdidi içeren bir …