Anasayfa / Haberler / Halk Aç ve açıkta,CHPli İstanbul Belediyesi Fatih Sultan Mehmet tablosunun 7 milyon 950 bin lira öderken, CHP AKP’yle Osmanlı savunusu ve milliyetçilik yarışında..!

Türkiyenin en fazla işsiz ve yoksulluğunun yaşamış olduğu İstanbul da emekçiler iş ve aş beklerken,CHPli İstanbul belediyesinin milyonları bir tabloya aktarması, aslında halkçılık belediyecilikle bir ilşkileri olmadığını gösterir.

İtalyan Ressam Gentile Bellini tarafından çizilen Fatih Sultan Mehmet’in portresini İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) alması tartışmaları beraberinde getirdi. Bir yandan 7 milyon 950 bin liraya mal olan tabloya verilen paranın israf olduğu eleştirisi yapılırken diğer yandan tablonun ülkenin kültür mirası açısından önemli bir kazanım olduğu söyleniyor.

Tartışmalar sıcaklığını korurken İmamoğlu israf eleştirilerine yanıt verdi. “Benim maneviyatımı ölçecek bir para miktarı yok.” diyen İmamoğlu “Hayırlı olsun İstanbul halkına. İstanbul halkına ait bir eserdir o artık. İnşallah nice yüz yıllar İstanbul’da yaşamaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Korkmaz Karaca ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İmamoğlu’nu tebrik etti. Karaca paylaşımında “Venedikli Ressam Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet portresini satın alan İBB yönetimini tebrik ederim. Göreve Geldikleri günden beri yaptıkları en doğru iş” ifadelerini kullandı.

AKP ile din ve milliyet sahasında yarışarak o tabandan oy devşirebileceğini sanan CHP aklının buradan gereksiz prim yapmak adına bu tabloyu almasının kendilerine bir yarar sağlamayacağını belirtmeliyiz.

Belediye kaynaklarının iktidar tarafından bloke edildiği, üstelik pandemi koşullarında pek çok insani işszi kaldığı ve yoksulluğun derinleştiği harcamaya kaynak bulunamadığı bir ortamda 8 milyon TL’ye yakın büyük bir meblağın resmin satın alınmasına aktarılmasının haklı bir yanı olamaz.

Bu arada söz konusu resmin bugün İstanbul’da olmamasının nedeninin, oğlu II. Bayezid’in şahsında resmi günah sayan İslamcı geleneğin, II. Mehmet’in, ölümünün hemen sonrasında, onun yaptırdığı tüm sanat eserlerine karşı izlediği tasfiyecilik olduğu anımsanmalı. Bu açıdan CHP’li İstanbul Belediyesinin, Osmanlı’nın dünya kültürlerine ve Rönesans’a açık bu tek hükümdarının resmini geri satın aldırmasının ayrı bir anlamı olduğu açık.

Ancak, içinde bulunduğumuz ağır koşullarda halkçı bir belediyeciliğe düşen davranışın, sorunu kamuoyunun gündemine taşımak, ama buna ayrılacak bütçe için, onun İngiltere’de olmasının sorumlularının takipçilerinin veya İstanbul sermayesinin zorlanması gerektiğini düşünüyorum.

NE OLMUŞTU?

Christie’s Müzayede Evi’nin özel koleksiyonda bulunan Fatih Sultan Mehmet portresi, Londra’da yapılan açık artırmayla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınmıştı. İtalyan Ressam Gentile Bellini’nin (1429-1507) atölyesinden çıktığı tahmin edilen portrenin bizzat ressam ya da öğrencilerinden biri tarafından yapıldığı düşünülüyor. Müzayede evinde “İslam ve Hint Sanatı” koleksiyonu kapsamında satışa sunulan portrede imza bulunmuyor.

Portrenin büyük gizemlerinden birini Fatih Sultan Mehmet’in yanında resmedilen ikinci figür teşkil ediyor. Sakalsız ama Osmanlı kıyafetleri içindeki erkek figürünün Fatih’in 3 oğlundan biri ya da bir Avrupalı diplomat olabileceği düşünülüyor. 15. yüzyılın ikinci yarısında yapılmış olduğu tahmin edilen portrenin bir diğer önemi de Fatih’in yaşadığı dönemde yapılan 3 portreden biri olması. Portre son olarak özel bir koleksiyoncu tarafından 2015’te satın alınmıştı. Bu portrelerden en ünlüsü Bellini imzasını taşıyor ve Londra’da Ulusal Galeri’nin koleksiyonunda bulunuyor.

İBB satın aldığı Fatih Sultan Mehmet portresinin belediyeye maliyetinin 935 bin 250 sterlin olduğunu bildirildi. Müzayede evinden yapılan yazılı açıklamada, artırmayla fiyatı 770 bin sterline çıkan portrenin, kendilerine ödenecek komisyonla beraber İBB’ye maliyetinin 935 bin 250 sterlin (yaklaşık 7 milyon 950 bin lira) olacağını duyurdu.

Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 431 lira oldu..!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırını 2 bin 431 …