Anasayfa / Genel / Hasta tutuklu İnci’nin özgürlüğü talep edildi..!

Hasta tutuklu İnci’nin özgürlüğü talep edildi..!

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu F Oturumu eyleminin 431’inci haftasında hasta tutuklu Özgür Azad İnci’nin durumuna dikkati çekerek, bir an önce tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, F Oturumu eylemlerinin 431’inci haftasında Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan hasta tutuklu Özgür Azad İnci’nin durumuna dikkati çekti. Sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen eylemde konuşan Komisyon üyesi Mehmet Acettin, İnci’nin durumumun ağırlaştığını belirterek, derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

BEDEL TUTUKLULARA ÖDETİLİYOR

Açıklama öncesinde konuşan Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, Türkiye’de hayatın her alanında akıl almaz hak ihlalleri yaşanmaya devam ettiğini ve en ağır bedellerin tutuklulara ödetildiğini ifade etti. İktidarın ele geçen her fırsatı özellikle de siyasi tutukluların aleyhine kullanmaya devam ettiğini vurgulayan Şahin, koronavirüs salgınının görüldüğü günden itibaren tecridin daha da ağırlaştırıldığını, sağlık haklarının olabildiğince ellerinden alındığını, avukat ve aile görüşlerinin engellendiğini, dış dünya ile olan sınırlı iletişimlerinin bitirilme noktasına getirildiğini belirtti.

‘TARAF OLUNAN SÖZLEŞMELERE UYULMUYOR’

Öte yandan koğuşlarda gerekli hijyen önlemlerinin alınmadığı ve bunun sonucunda onlarca kişinin bu virüse yakalandığının ortaya çıktığına ifade eden Şahin, “Tüm bunların yanı sıra bu süreçte hasta mahpusların mağduriyetleri katlanarak artmış; bazılarının ölümüne, bazılarının tedavilerinin yarım bırakılmasına, bazılarının ilaçlarının alınmamasına yol açarak bir kere daha, hasta mahpusların hayatının ülkeyi yönetenlerin gözünde hiçbir kıymetinin olmadığı açığa çıkmıştır” dedi. Şahin, devletin, ne salgın sürecinde ne de öncesinde tarafı olduğu sözleşmelere uymamakta ısrar ettiğini vurgulayarak, hasta tutukluların hayatlarına kast edildiğini söyledi.

‘İLACI DEĞİŞTİRİLİNCE DURUMU AĞIRLAŞTI’

Ardından konuşan Komisyon üyesi Mehmet Acettin, ağırlaştırılmış müebbet alan İnci’nin 21 yıldır tutuklu olduğunu ve ağır kalp ve tansiyon hastası olduğunu kaydetti.

İnci’nin en önemli sağlık sorununun ileri derecede şizofreni hastası olması olduğunu aktaran Acettin, İnci’nin son 12 yıldır şizofreni hastalığına iyi gelen ve davranışlarının normalleşmesini sağlayan “Solian” adlı bir ilacı kullandığını ancak 2 ay önce cezaevi idaresi tarafından “bu ilaç artık piyasadan kaldırıldı” denilerek ona “Solian” yerine farklı bir ilaç verildiğini belirtti.
Acettin, İnci’nin ailesinin salgın ile birlikte engellenen görüş hakkından dolayısıyla aylar sonra ilk defa birkaç gün önce görüşme gerçekleştirdiğini ve birkaç ay içinde akıl sağlığının hemen hemen tamamen kaybetme noktasına geldiğini aktardığını ifade etti.

‘HALİSÜLASYONLAR GÖRÜYOR’

Ailenin aktarımına göre İnci’nin şizofreni hastalığının ağırlaştığını sözlerine ekleyen Acettin, “İnci, görüş boyunca onlara, gördüğü halüsinasyonları anlatmış, ailesine birlikte kaldığı koğuş arkadaşlarını tanımadığını, sürekli insanların ve gardiyanların saldırısına maruz kaldığını, gözlerinin önünde büyük bir patlama meydana geldiğini söylemiştir. Azad İnci’nin bu durumu aileyi fazlasıyla endişelendirmiştir” diye belirtti.

‘YÖNETİM İLACI VERMEMEKTE ISRAR EDİYOR’

Aileye göre İnci’nin akıl sağlığının bu denli bozulmasının nedeninin ilacın değiştirilmesi olduğunu dtile getiren Acettin, şöyle devam etti: “Her ne kadar hapishane idaresi İnci’nin kullanmış olduğu ‘Solian’ adlı ilacın piyasadan kaldırıldığını söyleseler de aile bu ilacın piyasada hala satıldığını öğrenmiş ve Azad İnci’nin kardeşi bunu hapishane yetkililerine bildirmiştir. Ancak yetkili, Azad İnci’ye ‘Solian’ adlı ilacı vermeyeceklerini, yeni ilacın daha iyi bir ilaç olduğunu söyleyerek kardeşinin söylediklerini dikkate almamıştır. Azad İnci, hapishanenin ağır koşulları sebebiyle şizofreniye yakalanmış ve gelinen son noktada hapishane idaresi kendisine iyi gelen ilacı kullanmasına da engel olunmuştur. İnci’nin hastalığı bu derece ağırlaşmış olmasına rağmen idare hala ‘Solian’ ilacını vermemekte ısrar etmektedir.”

‘ENGELLER DERHAL KALDIRILMALI’

İnci’nin tedavisinin önüne konulan engellerin yaşamını tehdit ettiğini yineleyen Acettin, şunları söyledi: “Bu engeller derhal kaldırılmalıdır. İnsan hakları savunucuları ve İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu olarak bir kere daha, yetkileri tarafı olduğu anlaşmalara uymaya davet ediyor ve hasta mahpusların serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz.”

Sivas Katliamı 27’nci yılında: Sivas’ı yakanlar AKP’yi kuranlardır..!

33 aydın, yazar ve sanatçının yakılarak katledilmesinin 27’nci yılında Madımak Oteli’nde gerçekleştirilen anmada, “Sivas’ı yakanlar …