Anasayfa / İşçi-Memur / İSİG: Ağustos ayı içerisinde en az 148 işçi yaşamını yitirdi..!

İSİG: Ağustos ayı içerisinde en az 148 işçi yaşamını yitirdi..!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi ağustos ayı iş cinayeti raporunu açıkladı. Rapora göre geçen ay en az 148 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Türkiye’de 2019 yılının ilk sekiz ayında en az 1174 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Ağustos ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden 148 işçiden 14’ü çocuk, 11’i göçmen işçi.

Ağustos 2019’da ölenlerin 12’si kadın işçi, 136’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, taşımacılık ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Yedisi 14 yaş ve altında olmak üzere 14 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, metal, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.

11 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 9’u Suriyeli, 1’i Polonyalı ve 1’i Ukraynalı.

Ağustos ayında en çok iş cinayeti tarımda gerçekleşti

Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, metal, enerji, madencilik ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleşti. Geçen aylardan farklı olarak tarımda ücretli işçi ölümleri arttı. Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 60’ı ücretli işçi, yüzde 40’ı ise çiftçi.

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi ve intihar.

İSİG tarafından Ağustos’ta Türkiye’nin 52 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi. En çok iş cinayeti İstanbul, Nevşehir, Manisa, İzmir, Mersin, Antalya, Konya, Malatya, Osmaniye, Urfa ve Sivas’ta gerçekleşti.

Ölenlerin 146’sı sendikasız işçi

Rapora göre ölenlerin 2’si sendikalı işçi, 146 işçi ise sendikasız işçi.

Temmuz ayında ise iş cinayetlerinde en az 163 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

DİSK, göçmen ve mülteci işçilere yönelik ırkçılığa ve güvencesizliğe karşı açıklama yaptı…!

20 Haziran’ın Dünya Mülteciler Günü olduğunu hatırlatan DİSK Yönetim Kurulu, göçmen ve mülteci işçilere yönelik …