Anasayfa / Dünyadan / İsrail ve Filistin komünist partilerinden ‘Yüzyılın Planı’na tepki..!

İsrail ve Filistin komünist partilerinden ‘Yüzyılın Planı’na tepki..!

ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Yüzyılın Planı’ adını verdiği Ortadoğu Barış Planı’nın ardından İsrail ve Filistin komünist partilerinden tepki geldi. Filistin tarafıyla doğrudan temas kurulmadan açıklanan ‘Yüzyılın Planı’na tepki gösteren partiler, ‘Filistin halkının işgal altına yaşayacağına’ dikkat çekti. Öte yandan Hamas’ın çağrıyla Gazze’de eylemler başladı.

İSRAİL KOMÜNİST PARTİSİ: FİLİSTİN’İ İŞGAL ETME PLANI

İsrail Komünist Partisi, yaptığı yazılı açıklamada ‘Yüzyılın Planı’ anlaşmasının Filistinliler için işgal olduğunu belirterek, Filistin’in anlaşmayla birlikte askeri idare ve işgal altında yaşayacağı vurgulandı. Oslo Anlaşması’nın feshedilmesini hatırlatan İsrail Komünist Partisi, “Bu anlaşmayla birlikte Filistin yönetimi feshedilecek” dedi.

Cumartesi günü İsrail’de düzenlenecek eyleme çağrı yapan Muhalif Milletvekili Ayman Odeh ise, “Yolsuzlukla suçlanan bir başbakan ve görevini kötüye kullanmaktan yargılanan bir cumhurbaşkanının birilerini kurtarmak için yaptığı manevra Filistin halkını yıllarca askeri yönetime mahkum edecektir.” dedi.

Açıklama şöyle tamamlandı;

“Ancak bugünün acı gerçekleri samimi bir barışı getirecek gelecek için umutların yeşermesini sağlıyor Gelecek bazılarına üstünlük sağlayıp, diğerlerinin baskı altında tutulması üzerinde değil, herkes için tam eşitlik, özgürlük, haysiyete dayanmalı ve haklar üzerinde temellenmelidir.”

‘FİLİSTİN İÇİN DİRENİŞ ÇAĞRISI’

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) ve Filistin Kurtuluş Örgütü de (FKÖ) ABD’nin “Yüzyılın Anlaşması” olarak plana teki gösterdi. FHKC açıklamasında, Trump’ın Yüzyılın Anlaşması planını açıklamasına karşı Filistin’de safların birleştirilmesi ve ortak tavır sergilenmesi gerektiğini hatırlatarak Yüzyılın Anlaşması komplosu karşısındaki tek seçeneğin de birlik ve direniş olduğunu dile getirdi. Öte yandan açıklamada ‘mülteciler ve Kudüs konusundaki en tehlikeli dönemin Başkan Donald Trump’ın dönemi olduğu’ vurgulandı.

FİLİSTİN KOMÜNİST PARTİSİ: FİLİSTİN ÖZGÜR YAŞAYACAK

Filistin Komünist Partisi’nin açıklamasında ise, ‘Trump’ın Filistin’deki bölünme gerçeğinden’ güç aldığını vurguladı. ‘Yüzyılın Anlaşması’nın yeni İsrail yerleşimleriyle Filistin halkını evlerinden sürme, topraklarına el koyma ve Filistin Devleti’nin daimi başkenti Kudüsü Yahudileştirmeye yeltendiği ifade edildi. FKP Enformasyon Ofisi imzalı açıklamada, “Amerikalılar ve komplocular istedikleri kadar Filistin’e burunlarını soksunlar, Filistin halkı özgür ve onurlu yaşayacaktır” denildi.

‘ANLAŞMA DEĞİL YÜZYILIN TOKADI’

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planını reddettiklerini açıklamıştı. Abbas, Trump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’ diye tanımladığı planı ‘Yüzyılın Tokadı’ olarak nitelemişti. Abbas, “Kudüs satılık değildir, haklarımız satılık değildir, bunlar pazarlık konusu yapılamaz” dedi. Açıklamanın ardından Hamas lideri İsmail Haniye, El Fetih ve Filistin direnişinin diğer bileşenleriyle Kahire’de toplanmak için hazır olduklarını duyurdu.

GAZEZE’DE GÖSTERİLER BAŞLADI

Planın ilan edilmesini ardından Hamas kontrolündeki Gazze’de eylemler başladı. Dünden bu yana protesto gösterilerinde onlarca yaralının olduğu ajanslara yansıdı.

PLANIN AYRINTILARI NELER?

‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak açıklanan planın mimarlarından birinin Trump’ın damadı Jared Kushner. Plan, ‘Filistin devletinin’ ancak bazı koşullara bağlı olarak kurulmasını öngörüyor.

Trump’ın açıkladığı plan özetle, taraflar arasında yeni bir müzakere sürecinin başlatılması için dört yıllık bir ‘yol haritası’ sunuyor ve bu süre içinde bir Filistin devletinin kurulmasını, yani iki devletli çözümün hayata geçirilmesini öneriyor. Ancak bu sürede Hamas’ın Gazze’den İsrail’e düzenlediği roket saldırılarının durdurulması koşulu getiriliyor.

Planın en çok eleştirilen yanı ise, Filistinlilere danışılmadan hazırlaması. Planda Filistinlilerin topraklarını kaybetmesi söz konusu. Yani plan uygulanırsa, İsrail’in Doğu Kudüs’ü ve Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 30’unu ilhakının önü açılıyor.

Öte yadan uluslarası siyasetten plana tepkiler de geliyor. Planı eleştirenler, Trump ve Netanyahu’nun ülkelerinin iç siyasetinde epey zor durumda oldukları için dikkatleri başka yöne çekmek istediklerini söylüyor.

Filistin Halkı ile Dayanışma Günü: Direnişin mirası, İslamcı ve uzlaşmacı siyasetin yıkıcı sonucu.!

72 yıl önce bugün, Filistin halkının İsrail devleti tarafından topraklarından sürülmesine yol açacak tarihi karar …