Anasayfa / Dünden Bugune / Kadınlardan infaz yasasına karşı mücadele çağrısı..!

Kadınlardan infaz yasasına karşı mücadele çağrısı..!

HDP Kadın Meclisi’nin “Kadın mücadelesi her yerde” kampanyası kapsamında Beşiktaş’ta bir araya gelen kadınlar, yasalaşan infaz düzenlemesindeki eşitsizliğin ortadan kaldırılmasına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadın mücadelesi her yerde” kampanyası kapsamında İstanbul Beşiktaş Barbaros Hayrettinpaşa İskelesi’nde bir araya geldi. Kadınlar, “İstismara, infaza, kayyıma karşı biz varız kadın mücadelesi her yerde”, “Kadın düşmanı infaz yasası”, “Çocuklar çocuk doğurmaz” ve “İstismarın affı olmaz” pankart ve dövizlerin yanı sıra, tutuklu kadın siyasetçilerin fotoğrafını taşıdı

HDP’nin önceki dönem İstanbul İl Eş Başkanı Esengül Demir, bir süre önce yasalaşan infaz düzenlemesiyle taciz, tecavüz ve mafyavari suçlardan hüküm giyenlerin tahliye edildiğini anımsattı. Birçok tutuklu kadın siyasetçinin halen cezaevinde olduğuna dikkati çeken Demir, bu haftaki eylemleriyle tutuklu siyasetçilerin durumlarına dikkati çekeceklerini vurguladı.

Ardından, tutuklu siyasetçiler tanıtılarak, tacize ve tecavüze maruz kalan kadınların yaşamları anlatıldı.

‘ÖRGÜTLÜ MÜCADELE’ ÇAĞRIS

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ise, salgın döneminde kadınlar üzerindeki şiddetin arttırıldığına işaret ederek, “Birde bu olmamış gibi katilleri dışarı saldılar. Sokaklar artık hiç güvenli değil” dedi. İnsanlar eşitlik ve özgürlük için yürümek zorunda kaldığını söyleyen Bulut, “Ülkenin yasaları eşit uygulansa hiçbirimiz burada olmazdı. Biz evlerimizde bile güvende değiliz. Ama onların karşısında olmaya devam edeceğiz. Sokaklarda ve evde hiçbir kadının yalnız kalmadığını söylemeye devam edeceğiz. Kadınlar olarak alanları terk etmeyeceğiz. Bu nedenle kadınları örgütlü mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz” diye seslendi.

HASTA TUTUKLULAR İÇİN SESLENDİ

Kadın Meclisi İstanbul İl Sözcüsü Beser Çelik de, salgın sürecinde cezaevindeki hak ihlallerine değindi. Çelik, düşüncesinden kaynaklı halen gazeteci, siyasetçi, akademisyenlerin tutuklu olduğuna vurgu yaptı. Yaşamın her alanında olduğu gibi cezaevlerinde de kadınların zorlu bir süreç yaşadığını kaydeden Çelik, “Bu süreçte her alanda süren cinsiyet ayrımcılığının bir yansıması olarak kadın siyasetçilerin, eşbaşkanların tutulduğu Kandıra gibi cezaevlerinde ihlaller artmıştır. Tecrit daha çok derinleşmiştir. Hükümeti bir an önce eşitlik ilkesini uygulamaya çağırıyoruz. Cezaevlerinde bulunan başta hasta ve 65 yaş üstü tutsaklar olmak üzere bütün cezaevlerinin boşaltılması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

“Biz kadınlar her yerde yaşamı savunmaya devam edeceğiz” diyen Çelik, “Tüm şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılması için, kaybedilen kadınların akıbetinin ortaya çıkartılması için, infaz yasasındaki eşitsizliklerin giderilmesi için, hükümlü ve tutukluların sağlık haklarının korunması için mücadele etmeye devam edeceğiz” vurgusu yaptı.

Kadınlar, “Jin, jiyan, azadî”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Kadın yaşam özgürlük” ve “Katledilen kadınlar isyanımız” sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.

halil

Vicdani Retçi Savda İsviçre`de gözaltına alındı..!

Vicdani Retçi ve insan Hakları aktivisti Halil Savda İsviçre’in Zürih Havalanında gözaltına alındı.

Türkiye`de hakkında açılan davalar ve tutuklama kararı nedeniyle Kıbrıs`a iltica eden ve üç yıldır Kıbrıs’ın Larnaka kentinde sürgünde yaşayan Vicdani Redçi ve İnsan Haklari aktivisti Halil Savda dün aksam geldigi İsviçre`nin Zürih Havalanında gözaltında alındı. Dün aksam saat 22:00 sularında indigi Zürih Havalanında İsviçre Sınır polisi tarafından pasaport ve kimligine el konulan Savda`nın İsviçre`ye girisine izin verilmeyerek gözaltı işemi yapıldı.

İsviçre polisi Savda`nın İsviçre`ye girmesine engel olarak, SEM`in (isviçre Göçmenlik Sekreterligi) “Kovid-19`un Avrupa Birligi üyesi ülkelerin birisi veya birden fazlası için genel kamu düzeni, yerel güvenlik, kamu sağlığı veya uluslararası ilişkiler açısından tehlike teşkil etmektedir” kararını gerekçe gösterdi.

`Politik mülteci olduğum için mi İsviçre`ye Girmem Tehlikeli?`

Özgür Manşet’e bilgi veren Savda ise, SEM`in 15 Haziran itibari ile Şengen ülkeleri ve AB üyesi olan Kıbrıs ve Romanya gibi ülkeler ile kısıtlama olmaksızın sayahat olanağı tanıdığını hatırlatarak, “Kıbrıs ve diğer AB üyesi ülkeler İsviçre`ye seyahat edebiliyor. Ancak benim girmem engellendi. Gerekçe olarak diyorlar ki `Senin İsviçre`ye girmen ülkemiz ve AB için tehlikeli` Ancak diger Kıbrıs ve AB vatandaşları İsviçre`ye girebiliyorlar. Onların girmesi tehdit oluşturmuyor mu?” diye çifte standart kararına tepki gösterdi

Havaalanı polisinin kendisine yönelik uygulamasını ayrımcı bulduğunu söyleyen Savda, “Zürih havaalanında bir tür rehin alınmış durumundayım. Seyahat belgelerim ve kimlik kartım BM Mülteci Komiserliği Kararları uyarınca Kıbrıs Hükümeti tarafından verildi. İsviçre devleti bu sözleşmelere taraf. Geçtigimiz iki yıl boyunca defalarca İsviçre`ye seyahat ettim ve ilk defa böyle bir uygulama ile karşılaştım. Bu uygulama İsviçre polisinin mülteci karşıtlığının bir ürünü mü? Dogrusu buna `Hayır`diyemiyorum” şeklinde tepki gösterdi.

İsviçre Polisi tarafından yarın Kıbrıs`a gönderilecek olan Savda`nın avukatı Fazil Ahmet Tamer, Savda`ya yapılan uygulamanın hukuki ve mantiki hiçbir gerekçsenin olmadığının belirterek, İsviçre`nin hem Uluslararası sözleşmelere hem de Cenevre Sözlesmesini ihlal ettigine dikkat çekti. İsviçre hükümetinin ayrımcılık yaptığını söyleyen Tamer, Savda`ya yapılan uygulamaya ve Savda`nin Kıbrıs`a geri gönderilmesine yarın itiraz edeceklerini ifade etti.

Pervin Buldan: Bu yolun sonunda barış, demokrasi ve adalet var.!

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Sultanbeyli’deydi. Yarın Ankara’da deklarasyon açıklayacaklarını belirten Buldan “Farklı etkinliklerle …