Anasayfa / Dünyadan / Kenyada Şeriatçılar okulları hedef Alıyor .!

Kenyada Şeriatçılar okulları hedef Alıyor .!

Kenya İslamcı saldırılarla sarsılıyor. Ocak ayında El Şebab adlı İslamcı örgüt, Garissa ilçesi Kamuthe’ye saldırdı ve üç öğretmeni öldürdü.

Cihatçı milislerin öğretmenleri hedef alan seri cinayetler işlemesi, Kenya’daki eğitim personelinin bölgeden topluca göçmesine sebep oldu ve ülkenin kuzeydoğusundaki yüzlerce okulun kapatılmasıyla sonuçlandı.

Bölgedeki El-Şebab saldırılarının ardından binlerce öğretmen son iki ay içinde görevlerini bıraktı.

Garissa’nın Dadaab bölgesindeki başka bir köydeki yatılı bir okulda, El-Şebab’a bağlı İslamcılar üç öğrenci ve bir öğretmeni öldürdü.

El-Şebab, Kenya içinde sık sık saldırılar düzenledi. 2015 yılında Garissa Üniversitesi’ne düzenlediği bir saldırıda 148 öğrenciyi öldürdü.

El-Şebab, Somali’de Federal Geçiş Hükümeti’ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüt. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu kontrol ediyordu. Bu bölgelerde sıkı bir şeriat uyguladığı biliniyor. Şubat 2012’de El-Kaide’ye bağlandığını ilan eden örgüt pek çok devlet ve kuruluşun terör listesinde yer alıyor.

Okul müdürü Ahmed Abdi Muhammed şunları söyledi:

“Çoğunlukla eğitime erişimi sınırlı olan göçebe nüfusun yaşadığı kuzeydoğu bölgesinde ciddi bir eğitim sıkıntısı yaşanıyor. Güvensizlik sorunu yıllardır devam ediyor, ancak ulusal hükümet konuyu ciddiye almadı. Ulusal hükümet bizi okulları sembolik olarak açık tutmaya zorladı, çünkü onları kapatmak Şebab’ın kazanacağı anlamına geliyor ama hükümet öğrencinin ve öğretmenin güvenliğini sağlamak için, eğitimin kesintisiz devam etmesi için gereken çalışmaları yapmıyor.”

Öğretmenlerin istihdamından sorumlu ulusal kurum olan TSC’yi bölgedeki yerel olmayan personeli bölgedeki okullardan çıkararak bölgede bir ‘eğitim krizi’ yarattığı için eleştirenlerin sayısı hayli fazla.

TSC, öğretmenlerin güvenlikleri sağlanana kadar kuzeydoğu bölgesine gönderilmemeleri konusunda ısrar etti.

Yerel eğitim teknisyeni Abdinur Alimahadi, eğitim boşluğunu doldurmak için hükümetin teknolojiye yönelmesi için, yerel yöneticilerle beraber bir eğitim kampanyası yürütüyor. Alimahadi, “Dijital öğrenme sadece öğretmen eksikliği sorununu çözmekle kalmaz aynı zamanda öğrencilerin performansını da geliştirir. En kısa zamanda on-line eğitime geçilmeli,” diye konuşuyor.

Son on yılda, örgüt Kenya’ya en az 30 kez saldırdı. 600’den fazla vatandaş ve çok sayıda yabancı öldü, binlerce kişi yaralandı ve altyapıya milyonlarca dolar zarar verdi.

Kaynak: The Guardian

İran-ABD krizinin bitmediğini gösteren beş neden..!

İİran Devrim Muhafızları’nın seçkin Kudüs Gücü’nün Komutanı General Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesiyle ortaya çıkan …