Anasayfa / Genel / POLİS JİTEMLEŞTİRİLDİ!

POLİS JİTEMLEŞTİRİLDİ!

AKP hükümeti, ülkeye ağır bedeller ödeten ve yenilgiye uğratılan 1990’lı yılların infaz siyasetinden medet umuyor. AKP hükümeti, bir yandan polisi JİTEM’leştirirken, bir yandan da suç işleyen polisleri, yargıyı kullanarak serbest bırakıyor. Kürt kentlerinde her gün siviller devletin resmi görevlileri tarafından katledilirken, Colemêrg’in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinde geçen yıl zırhlı polis aracından açılan ateşle katledilen 4 Kürdün katil zanlısı polis, yargı tarafından serbest bırakıldı. Binlerce siyasetçiyi, gazeteciyi ve aydını sözlerinden dolayı tutuklayan yargının, tutuklamanın tedbir amacı taşıdığı ve delillerin karartılmayacağı gerekçesiyle polisi bırakması dikkat çekti.

TÜBİTAK’ta bilirkişi yok

Gever’de Cengiz Topel Caddesi’nde 8 Ekim 2016 tarihinde Kobra tipi zırhlı araçtan açılan ateş sonucunda Serhat Buldan, Rahmi Safhalı, Necdet İşözü ve Aydın Tümen’i katleden, Şemsettin Kaya ve Mehmet Ali Kaya’yı ise yaralayan polis İlyas Mekikli hakkında, “taksirle öldürme” suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Polis Mekikli, tutuklu olduğu Erzincan T Tipi Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden katıldı. Mahkemenin sivilleri tarayan zırhlı araca ilişkin bilirkişi raporu istediği ASELSAN ve TUBİTAK, bilirkişilik yapabilecek uzmanlarının bulunmadığı gerekçesiyle talebin karşılanamadığını öne sürdü.

Özmen: Suç türü yanlış

Savcı, tutuklamanın bir tedbir olduğunu, davaya etki edebilecek delillerin toplanmış olmasının dikkate alınarak, tutuklu sanığın tahliyesine karar verilmesini talep etti. Mağdur avukatlarından Serdar Işık, “Henüz dinlenmemiş 1 sanık var. Özel harekatçı sanığın tanıklar üzerinde etkide bulunması büyük bir olasılıktır. Sanığın tutukluluk hali devam etmeli” dedi. Amed Baro Başkanı Ahmet Özmen ise, polis ve askerin sahip oldukları yetkiyi “terör” ve “güvenlik” gibi gerekçeleri ileri sürerek, katliamlar yaptığını ve bundan dolayı herhangi bir cezai yaptırım ile karşılaşmadıklarına dikkat çekti. Sanığa isnat edilen suçun türünün yanlış olduğunu da belirten Özmen, sanığın kasten öldürme suçunu işlediğini vurguladı.

‘Delliler bir türlü gelmiyor’

Sanık polis İlyas Mekikli ise, katliamda kasıt olmadığını öne sürdü. Mahkeme, sanığın tutuklulukta kaldığı süre, tutuklamanın tedbir oluşu, etki edebileceği delillerin toplanmış olmasını gerekçe göstererek, polis Mekikli’yi tahliye etti. Mahkeme, davayı Aralık ayına erteledi. Avukat Işık ise, “Davanın tek sanığı olan İlyas Mekikli’nin bir yılı doldurmadan tahliye edilmesi gerçekten hukuk sisteminde acı veren bir şeydir. Çünkü dava dosyasında yer alan raporlarda ve delillerde sanığın bu cinayetleri çok açık şekilde olası kast ile işlediği çok açıktır. Davanın başından beri aracın dışında bulunan kamera görüntülerinin CD’sini talep ediyoruz. Şu ana kadar CD’ye ulaşmış değiliz. Tahliye kararına itiraz edeceğiz” dedi.

ÇHD’li avukatlar yargılıyor: Zor bir kış ama elbet bahar gelir..!

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği’ne (ÇHD) 2013 yılında yapılan operasyon kapsamında …