Anasayfa / Genel / Rize’de ücretlerine el konulan ve haklarını isteyen Diyarbakırlı işçilere saldırı.!

Geçtiğimiz günlerde Rize’de 2 No’lu Ardeşen Nakliyeciler Kooperatifi’nde stok ve müba işlerinde çalışmak üzere Diyarbakır’dan gelen 35 kişilik işçi kafilesi, haklarını alamadıklarını ve kendilerine sözü verilen ücretlerin altında sigortasız ve sağlıksız koşullarda çalıştırıldıklarını ileri sürerek, dün kooperatif yetkililerinden haklarının temin edilmesini talep etti. Bugün ise talepleri konusunda ısrarcı olan işçiler, kooperatifin başkan yardımcısı ve servis sorumlusu tarafından darp edildi.

‘GÜNLERCE OYALANDIK, MUHATAP BULAMADIK’

Devrim Gazete‘ye konuşan mevsimlik işçilerden 19 yaşındaki İbrahim Kaya, “Rize’ye geldikten sonra 1-2 gün çalıştık ve verilen sözlere baktık ama söylenen ile uygulanan arasında dağlar kadar fark vardı. Biz de tepki koyduk ve bu şartlar altında çalışamayız dedik. Daha sonra hepimizi topladılar. Başkan yardımcısı bizimle konuştu. Her bir ekip günde 2 kamyon ve 1’er kişiye düşecek şekilde müba yapılacak dendi. Daha sonra hepsi farklı farklı yalanlar söylemeye, bizi oyalamaya başladılar” ifadelerini kullandı. Sorunlarını dile getirdiklerinde her bir yetkilinin bir diğerine yönlendirerek işçileri oyaladığını belirten Kaya, günlerce muhatap bulamadıklarını söyledi.

ALACAKLARI SERVİS VE YEMEK ÜCRETİ OLARAK SAYILDI

İşçiler, kendilerine her gün mübaya gidileceğinin söylenmesine rağmen yalnızca stok işinde görevlendirilmelerine de tepki gösterdi. Sigorta sözü verilmesine rağmen yapılmayan ve çalıştıkları süre içerisinde alacaklarının 6.500 liraya ulaştığını belirten işçiler, bu ücretin servis ve yemek masraflarından düşülerek kendilerine verilemeyeceğinin belirtildiğini de söylediler.

‘BUGÜNE KADAR GÖÇMEN İŞÇİ ÇALIŞTIRILMIŞ’

Kendilerinden önce stok ve müba işlerinde göçmen işçilerin hakları verilmeden çalıştırıldığını ve sınırdışı edilme korkusu ve yoksulluk nedeniyle ses çıkaramadıklarını öne süren İbrahim Kaya, kendilerine de sigortasız ve sağlıksız koşullarda çalışmanın dayatıldığını ancak kabul etmediklerini ifade etti.

SALGINA RAĞMEN SAĞLIKSIZ KOŞULLAR

Koronavirüs salgınına rağmen sosyal mesafe ve hijyen koşullarının gözetilmediği şartlarda alabildiğine pis konteynerlarda kaldıklarını ifade eden Kaya, “Banyo yapacağımız yerin banyo olduğunu söylemeye bin şahit gerek. Kapısı bile yoktu. Özür dilerim ama mahrem bölgelerimizi kapatmak için havlu kullanıyorduk, havlumuz kullanamadan ıslanıyordu. İçerisi rezalet düzeyde. Hemen banyonun yakınında bulunan tuvaletin kokusu daha yaklaşmadan alınıyordu. Pislik içerisinde ihtiyaçlarımızı gidermeye çalıştık. İnsan midesinin kaldıramayacağı kadar pis ve kötü koşullar vardı” diyerek içler acısı durumu ortaya çıkardı.

Genç işçi, “Bizi yatmamız için yerleştirdikleri yerler 10 ve 12 kişilik iki ayrı konteynerdı. İçeride bulunan tüm eşyalar bizden önceki işçiler tarafından kullanılmış ve sonrasında ne yıkanmış ne de sterilize edilmiş. Toz ve pisliğin içinde, salgına rağmen uygun olmayan koşullarda uyumaya çalıştık. Temiz girdiğimiz yataklarımızdan pis ayrılıyorduk. Battaniyelerin rengi tozdan belli olmuyordu. Çarşaf ve kılıflar ne yıkanmış ne de yenilenmişti. Bu koşullar insana yaraşır mı? 35 kişiydik ve yemek yapmak için mutfağımız bile yoktu” diyerek, koşullara tepki gösterdi.

‘YÖNETİCİLERİN İÇTİKLERİ SU BİLE AYRI’

Kullanılan tuvaletlerin dahi yöneticiler ve işçiler olarak ikiye ayrıldığını belirten İbrahim Kaya, “Kendi kullandıkları tuvaletler bizimki gibi değildi. Hepsi düzenli olarak temizleniyor ve sterilize ediliyor. İçtikleri su bile başkaydı. Biz çeşme suyu içerken onlar hazır su kullanıyordu. Bizim onların tuvaletine girmemiz ya da onların suyundan içmemiz yasaktı” ifadelerini kullandı.

POLİS VE JANDARMA GERİ ÇEVİRDİ

Polise, jandarmaya ve kaymakamlığa da konuya dair başvuruda bulunduklarını ve kooparatifte olası bir gerginliğin yaşanmamasını istediklerini ileri süren işçiler, başvurdukları kurumlar tarafından sorunlarının çözümüne dair adım atılmadığını belirtti.

DARP EDİLDİLER

İşçiler bugün son kez haklarını talep etmek üzere görüşmek istedikleri yetkililer tarafından darp edildi. Sigortasız çalıştıkları günlere ait ücretlere de el konulan işçiler, firma yetkilisi Yavuz Pertek ve servis işlerinden sorumlu Emrah adlı kişi tarafından darp edildiklerini öne sürdüler. Patronların Ensesindeyiz işçi dayanışma ağı ile irtibata geçen işçiler, hukuki olarak haklarını almak ve mağduriyetlerinin giderilmesi için sürecin takipçisi olacaklarını ifade ettiler.

İŞÇİLER SENDİKASIZ PATRONLAR RAHAT: 14,2 MİLYON İŞÇİDEN 1,9 MİLYONU SENDİKALI..!-

Çalışma Bakanlığı sendikaların üye istatistiklerini açıkladı. Türkiye’de 14,2 milyon işçiden sadece 1,9 milyonu sendikalı. Buda …