Anasayfa / Politika-Haber / Soner Yalçın’a ‘Yaşar Kemal’ tepkisi: Namuslu bir hayat yaşamış gerçek bir aydınımızdır..!

Türkiye Yazarlar Sendikası, PEN Türkiye tarafından yapılan açıklamada Gazeteci Soner Yalçın’ın Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan 19 Haziran 2020 tarihli ‘Ahlâk Davası’ başlıklı köşe yazısında, Yaşar Kemal için, “Yaşar Kemal şahsına yararı olmayan hiçbir şeyle ilgilenmedi maalesef…” diyerek haksız bir değerlendirme yaptığı belirtildi.

Açıklamada Yaşar Kemal’in her zaman ezilenlerin yanında zalimin karşısında yer aldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Yaşar Kemal Kürt Sorunu, Ermeni Sorunu, demokrasi, özgürlük gibi ülkenin temel sorunlarında, çağının tanığı olmanın yanında sanığı da olmaktan çekinmeyerek cesurca gerçeğin, haklının, mazlumun yanında, ezilenden, sömürülenden, kırımlara uğrayanın, dili, kültürü yasaklananın, tehcir edilenin, öldürülenin, sürgüne gönderilenin, devletin sopası başından eksik edilmeyenin yanında safını belirlemiştir.

‘Zulmün Artsın’ diyerek zalime karşı durmuş susmamış, yılmamış sözünü hep söylemiştir.

Yaşar Kemal yaşamı boyunca, örgütlü mücadelenin içinde yer almış, 12 Mart Darbesi ile ülkemizin içine düşürüldüğü karanlığa karşı, yazarların emeğinin korunması, tam bir söz ve yazı özgürlüğünün gerçekleştirilmesi ve korunması için her türlü yasal mücadeleyi sürdürmek amacıyla kurulan Türkiye Yazarlar Sendikası’nın kurucu genel başkanı olmuştur.

Yaşar Kemal Türkiye PEN Yazarlar Derneği’nin ilk genel başkanıdır. 12 Eylül faşizminde tüm dernekler kapatıldıktan sonra PEN Türkiye’nin yeniden hayata dönmesini sağlayandır.

1960’lı yıllarda, TİP’nin Genel Yönetim ve Merkez Yönetim Kurulu üyesi olmuş, radyoda parti sözcüsü olarak konuşmuştur. Mahalle mahalle, kahve kahve dolaşıp Türkiye İşçi Partisi’ni anlatmıştır.

Aydınlar Dilekçesinin dinamolarındandır.

İnsanlığın yüz karası olan F Tipi cezaevlerine karşı en cesur sesi yükseltmiş, açlık grevlerine son verilmesi için en büyük mücadeleyi vermiş isimdir.

Reklamını yapmadan, böbürlenmeden, kimselere belli etmeden, hapishanelerde çürüyen aydınlara, haksız yargılananlara her daim el uzatmış insandır.

Yaşar Kemal, “namuslu bir hayat yaşamış” gerçek bir aydınımızdır.

Edebiyatımızın evrensel sesi Yaşar Kemal yaşamıyla, yapıtlarıyla hep yaşayacaktır.”

ALEVİ ÖRGÜTLERİNDEN DEMOKRASİ YÜRÜYÜŞÜNE DESTEK ..!

Çok sayıda Alevi örgütü yaptıkları açıklama ile HDP’nin devam ettirdiği “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü’ne” destek verdi. Açıklamada, HDP’ye yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Pir Sultan Abdal Kültür Deneği (PSAKD), Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), yayınladıkları açıklama ile Halkların Demokratik Partisi öncülüğünde gerçekleştirilen “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü’ne” destek verdi.

‘ALEVİLER FAŞİST DÜZENE KARŞI’

Alevilerin demokrasi için darbelere karşı olduğunun ifade edildiği açılamada, “Yaşanan tüm darbelerde gözyaşı ve acı yaşamış halklardan biri de Alevilerdir” denildi.

Tarihin her safhasında katliam ve asimilasyonlara uğramış bir halk olarak Alevilerin, mevcut faşist yönetim biçimi ve şekline de karşı olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Ülkenin içine sürüklendiği kaotik ortamdan çıkmanın tek yolunun, laik eşitlikçi ve demokratik Cumhuriyetten geçtiği bilinci ile hareket etmektedir. Bu bilinç ve inançla kurtuluşun barış ve demokraside olduğunu her platformda ifade eder” ifadeleri yer aldı.

‘YÜRÜYÜŞÜ DESTEKLİYORUZ’

Açıklama şöyle devam etti: “AKP-MHP faşist bloku tarafından TBMM’de 2’si HDP’li biri CHP’li 3 milletvekilinin vekilliklerinin düşürülmesi, halkın iradesine yapılan bir darbedir. Ancak bu süreç yeni de değildir. HDP eş genel başkanları, seçilmiş vekilleri, belediye başkanları ve binlerce üyesi hukuksuzca tutuklanarak bu günlere kadar gelmiştir.”

Aleviler olarak, iktidarın tüm darbe ve darbe girişimlerine karşı HDP’nin yapmış olduğu yürüyüşün desteklendiğin altının çizildiği açılamada, yürüyüşün demokrasinin tüm kurum ve kuruluşlarıyla tahsisi için kıymetli olduğu vurgulandı.

‘SALDIRILAR KABUL EDİLMEYECEK’

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Eşit yurttaşlık temelinde halkların kardeşliğini savunan ve bu uğurda mücadele eden parti ve tüm kesimlerin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Artarak devam eden HDP ve kadrolarına yapılan baskı ve sindirme politikaları siyasi bir linçtir. Halkın sandıktan çıkan iradesine darbedir. Her toplum kendi dili, düşüncesi ve inancıyla vardır. Onları görmezden gelmemiz demek, hakikati öldürmüş olmamız demektir. Ülkemizde cendereye alinmiş bir toplum var. İnsani talepleri üzerinden toplumsal bir mücadele veren halka, bu kadar zalimane saldırı kabul edilir değildir. Biz Aleviler hak ve hakikat için haklı ve mazlum olanın yanındayız. Faşizme karşı gelin canlar bir olalım.”

Saim Yılmaz: Erhan’ı gözlerimin önünde vurdular..!

Van’ın Başkale ilçesine bağlı Kaşkol (Qaşqol) Mahallesi’nde 14 Haziran’da askerler tarafından açılan ateş sonucu 20 …