Anasayfa / Dünden Bugüne / Trump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’ dediği ‘Barış Planı’na’ tepki yağdı..!

Trump’ın ‘Yüzyılın Anlaşması’ dediği ‘Barış Planı’na’ tepki yağdı..!

ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, düzenledikleri ortak basın toplantısında ‘Yüzyılın Anlaşması’ adlı tek taraflı planı açıkladı. Trump, “Kudüs bölünmeden İsrail´in başkenti olacak” dedi.

Filistin lideri Abbas: ‘Yüzyılın Anlaşması’na karşı çıkıyoruz, halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak da anılan tek taraflı Orta Doğu barış planını reddettiklerini açıklayan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Halkımız bu planı tarihin çöplüğüne atacak” dedi.

Abbas, Ramallah’ta düzenlediği basın toplantısında, Trump’ın açıkladığı sözde barış planını eleştirerek, “Kudüs satılık değildir” dedi.

Washington yönetiminin ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak adlandırdığı plan konusundaki tutumlarının değişmediğini vurgulayan Abbas, “Hiçbir Filistinli Müslüman veya Hristiyan’ın (Trump’ın) bu planını kabul etmesi mümkün değil. ‘Yüzyılın Anlaşması’na bin kere hayır diyoruz.” ifadesini kullandı.

Mahmud Abbas, Filistin’in ilkelerine ve uluslararası meşruiyet temelinde müzakerelere bağlı olduklarını belirterek, “Bütün gücümüzle savaşacağız. Bu savaştaki öncelikli silahımız ise barışçıl harekettir.” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da düzenlediği ortak basın toplantısında tek taraflı Orta Doğu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında Kudüs’ün, İsrail’in ‘bölünmez’ başkenti olarak kabul edileceğini ifade eden Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için ‘son şans’ olduğunu iddia etmişti.

Netanyahu ise planı “İsrail için çok büyük ve tarihi bir kazanım” şeklinde nitelendirmişti.

‘KUDÜS DAİMA FİLİSTİN’E AİT OLACAK’

Filistinli direniş örgütü Hamas, ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planına güçlü bir şekilde karşı çıkacaklarını açıkladı. Hamas, “Kudüs daima Filistin’e ait olacak, plan anlamsız” açıklamasında bulundu.

‘SÖZDE BARIŞ PLANINI AKAMETE UĞRATACAK KARAR ALACAĞIZ’

FKÖ Yürütme Komitesi Üyesi Azzam el-Ahmed, “Filistin yönetimi, Trump’ın ortaya attıklarını akamete uğratacak uygulanabilir resmi bir karar alacak. ABD’nin planına karşılık, FKÖ ile İsrail arasında imzalanan tüm anlaşmalardan kurtulmanın zamanı geldi” – “Şiddet sarmalına girildiği takdirde bu sadece Filistin topraklarıyla sınırlı kalmaz. İsrail, Ürdün ve Mısır arasındaki barış anlaşmaları da bozulur. Bu söylediklerim afaki şeyler değil. Bu gerçek, bir gün yaşanacak ve sebebi İsrail olacak. ABD de yaptıklarının sorumluluğunu taşıyacak” dedi.

LÜBNAN HİZBULLAHI’NDAN TEPKİ

Hizbullah’tan yapılan yazılı açıklamada, “ABD Başkanı Donald Trump’ın acımasız yönetimi tarafından Filistin halkının hakları pahasına başlatılan utanç anlaşmasını reddediyor ve şiddetle kınıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Trump tarafından duyurulan sözde barış planının, Filistin topraklarının yanı sıra kutsalları ve meşru haklarını hedef aldığına dikkat çekilen açıklamada, bu planın son derece tehlikeli ve tüm bölgeyi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, Filistinli tüm gruplara “Yüzyılın Anlaşması”nı reddetme konusunda tek ses olma çağrısında bulunuldu.

İSRAİL’DEN TEHDİT

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Friedman, İsrail’in istediği zaman Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini “ilhak” edebileceğini söyledi.

BM’DEN AÇIKLAMA

BM’den yapılan açıklamada, “BM’nin iki devletli çözüme yönelik pozisyonu, yıllardır Güvenlik Konseyi ve Genel Kurul kararlarıyla tanımlanmıştır” denildi.

Fetih Hareketi: ‘Yüzyılın Anlaşması’na karşı direnişe başlayacağız.

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Fayiz Ebu Ayta AA muhabirine yaptığı açıklamada, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin her tarafında protestolar düzenlediklerini belirterek, “Bugün hep birlikte Trump’ın planına karşı meydanlara çıktık.” dedi.

Ebu Ayta, Fetih Hareketi’nin direnişe başlayacağına vurgu yaparak, “Filistin davasını tasfiye etme projesi olan Yüzyılın Anlaşması’nı başarısız kılmak için direnişe ve çalışmaya başlayacağız.” ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin bu planla mücadele etmek için birlik olmaları ve iç bölünmüşlüğe son vermeleri gerektiğini belirten Ebu Ayta, Arap ülkelerine sözde barış planına karşı Filistin halkının yanında durma çağrısı yaptı.

Ebu Ayta, Arap ülkelerinin İsrail’le normalleşmeye gitmelerinin, Filistin’e ihanet anlamına geldiğini sözlerine ekledi.

Yine yoksulluk ve Çaresizlik ;Fabrikada çalışan işçi kendisini vince asarak Yaşamına son verdi..!

Hemen hergün bir kaç kişi yoksulluk ve çaresizlik nedeniyle intihar ediyor. AKP iktidarı artık intiharlarla …