Anasayfa / Genel / Venezuelada ABD Emperyalizminin darbe Düzeneği Bitmiyor..!

Venezuelada ABD Emperyalizminin darbe Düzeneği Bitmiyor..!

Venezuela hükümeti bu hafta denizden silahlı bir istila girişimini önlediğini, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu öldürmeye ve yeni bir darbe girişiminin kıvılcımını yakmaya gelen bir grup kiralık askerin öldürüldüğünü duyurdu. Yetkililer iddia edilen komployla ilgili ABD’yi suçladılar ve aralarında ABD’li eski askerlerin de bulunduğu bir dizi “terörist”in tutuklandığını söylediler.

ABD, ülkedeki sağ muhalefetin lideri Juan Guaido’yu, Venezuela’nın meşru lideri olarak destekleyen yaklaşık 60 ülkenin arasında bulunuyor. Ayrıca, 2018’de hileli seçimler yapmakla suçladığı Maduro’yu istifaya zorlamak için Venezuela yönetimine karşı ekonomik yaptırımlar dayatıyor. Son olarak geçtiğimiz ay Venezuela açıklarına “Uyuşturuyla mücadele operasyonu” adı altında savaş gemileri göndermesi de gerilimin yükselmesine neden olmuştu.

3 Mayıs’tan bu yana ortaya çıkanlar ise, ABD’nin özel kuvvetleri “Yeşil Bereliler”de görev yapmış eski bir asker ve Florida merkezli özel güvenlik şirketi SilverCorp’un sahibi olan Jordan Goudreau’nun, Kolombiya’daki Venezuelalı muhaliflerle Maduro’yu devirmek için planlar yaptığına; Goudreau’nun Trump’ın koruma ekibi ve ABD destekli Venezuelalı sağcı muhalif Juan Guaido ile ilişkileri olduğuna işaret ediyor. Bu nedenle Demokrat Partili senatörler Perşembe günü ABD yönetimine bir mektup yazarak iddialar ile ilgili daha ikna edici yanıtlar istediler.

Guaido’nun danışmanlarından J.J Rendon da CNN İsparyolca’ya verdiği röportajda Goudreau ile bir anlaşma imzaladığını ve kendisine 50 bin dolar ödediğini kabul etti. Ancak anlaşmanın “keşif, araştırma” içerikli olduğunu ve sonra askıya alındığını ileri sürdü.

Yaşananlar konusunda şu ana kadar yansıyanların ayrıntıları ise şöyle:

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Venezule yönetimi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu öldürmek hedefiyle Karayip sahilinden ülkeye girmeye çalışan 8 kişinin öldürüldüğü, 2 kişinin yakalandığı açıkladı.

İçişleri Bakanı Nestor Reverol, saldırganların şafaktan önce Caracas’ın yaklaşık bir saat kuzeyindeki Macuto’da bulunan bir plaja sürat teknelerine inmeye çalıştıklarını ancak askeri ve özel polis birimleri tarafından ele geçirildiklerini söyledi. Reverol’a göre, komşu Kolombiya’dan ayrılan grup, yetkililere suikast da dahil olmak üzere “terörist saldırılar” gerçekleştirmeyi planlıyordu. Bakan, ayrıca, “şiddet sarmalını artırmayı, kaos ve karışıklık yaratmayı … ve bununla birlikte yeni bir darbe girişimine yol açmayı” planladıklarını söyledi.

Venezuelalı İletişim Bakanı Jorge Rodriguez’in son açıklamasında ise düzenlenen operasyonlarda saldırı planıyla ilgili 23 kişinin yakalandığı bilgisi verildi.

YAKALANAN ABD’LİLER KİM?

Pazartesi gecesi televizyonda konuşan Maduro, yakalananlar arasında bulunan eski ABD ordusu mensubu iki kişiye ait olduğunu belirttiği pasaport ve diğer kimlik kartları gösterdi: Bunlar 41 yaşındaki Airan Berry ve ve 34 yaşındaki Luke Denman’dı.

Maduro ikiliyi “Donald Trump’ın güvenlik elemanları” olarak tanımladı ve “diğer 6 teröristle birlikte” Caracas’ın batısındaki bir botun içinde yakalandıklarını söyledi. ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı da bu iki ABD’li askerin kimlik bilgilerini “Army Times” gazetesiyle paylaştı. Buna göre iki asker de ABD özel kuvvet gücü Yeşil Berelilere bağlı görev yapmıştı. Diğer bilgiler şöyle:

Airan Berry: Kara Kuvvetlerinde eski Mühendis Astsubay Çavuş olarak görev yaptı. 2003 ile 2007 arasında üç kez Irak’ta bulundu. İki Bronze Yıldız Üstün Hizmet Madalyası, Kosova Görev Madalyası ve birçok özel kuvvet brövesi bulunuyor.

Luke Denman: 2010 yılına kadar Muhabere Astsubayı olarak görev yaptı ve 2010 yılında bir kez Irak’ta bulundu. Bir madalyası ve birçok brövesi bulunuyor.

Öte yandan çok sayıda askeri teçhizat ve ağır silahın ele geçirildiği operasyonlarda Venezuela’da Ocak 2018’de Guaido öncülüğündeki askeri kalkışmada yer alan ve sonradan kaçan eski Ulusal Muhafız Birliği mensubu Antonio Seqea’nın da yakalandığı duyuruldu.

‘İSTİLA’NIN ARKASINDA KİMLER VAR?

Bir başka eski ABD askeri ve Florida merkezli özel güvenlik şirketi SilverCorp USA şirketinin de sahibi olan Jordan Goudreau, “istila”nın sorumluluğunu üstlendi.

HDP 9 maddelik tutum belgesi açıkladı: “Hep birlikte demokratik bir geleceğe”..!

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, partilerinin yeni döneme ilişkin strateji hattını …