Anasayfa / Haberler / Yılın ilk 11 ayında 1606 işçi yaşamını yitirdi..!

Yılın ilk 11 ayında 1606 işçi yaşamını yitirdi..!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Kasım ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Bir aylık süreçte yaşanan iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 126.

İSİG, 2019 yılının ilk 11 ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısının ise en 1606 olduğunu açıkladı.

Kasım ayı iş cinayetleri raporunda şu bilgiler yer aldı

Hayatını kaybeden 126 işçinin 108’i ücretli (işçi ve memur), 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştu.

Ölenlerden üçü kadın, 123’ü erkek; içlerinden üçü çocuk, üçü de mülteci/mületeci işçiydi.

Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve konaklama işkollarında gerçekleşti

En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, kalp krizi, intihar, patlama/yanma, şiddet ve elektrik çarpması.

Kasım’da Türkiye’nin 44 şehrinde ve yurtdışında 6 ülkede iş cinayeti gerçekleştiği tespit edildi.

En çok iş cinayeti İstanbul, Antep, Kocaeli, Bursa ve İzmir illerinde yaşandı.

Hayatını kaybeden işçilerden sadece biri sendikalıydı. 40’lı yaşlardaki Ankara Çankaya Belediyesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan DİSK Güvenlik-Sen üyesi Gürhan Koca ekonomik nedenlerden dolayı intihar ederek yaşamına son verdi.

İşçi intiharları

İSİG’in raporunda işçi intiharlarına da değinildi.

Rapora göre son 6 yılda en az 351 işçinin ağır çalışma koşulları, işsizlik nedeniyle intihar ettiği kaydedildi.

İklimsel krizler

Cumartesi Anneleri, 802’nci eyleminde Gazeteci Ferhat Tepenin Akibetini Sordu..!

Cumartesi Anneleri, 27 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen ve daha sonra cenazesi bulunan Özgür Gündem …